Ryż basmati 5000g
Ryż basmati to ważny składnik wielu diet. Posiada dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw. Ryż basmati poprawia trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz reguluje cukier we krwi. Co ważnie nie zawiera glutenu. Kultywar ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu.
Ryż basmati ma delikatne i smukłe ziarna o śnieżnobiałej barwie. Posiada specyficzny, wyraźny, orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna stają się długie i sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję. Ryż basmati posiada wiele wartości odżywczych, przez co jest bardzo zdrowy. Zawiera błonnik, białko oraz węglowodany. Jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor. Cechuje się również znacznymi zasobami witamin z grupy B.
Typ produktu
Ryż łuskany długoziarnisty.
Skład
Ryż długoziarnisty.
Dawkowanie
--
Wartość odżywcza – 100 g mieszanki
Wartość energetyczna | 1 505 kJ/359,6 kcal |
---|
Tłuszcz | 1 g |
---|
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
Węglowodany | 77 g |
---|
w tym cukry | 0,5 g |
Białko | 8,5 g |
---|
Sól | g |
---|
Pozostałe | |
---|
Zawartość alergenów
Alergen 1 – Śladowe ilości | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kamut lub ich pochodne) |
---|
Alergen 3 – Śladowe ilości | jaja |
---|
Alergen 7 – Śladowe ilości | mleko |
---|
Alergen 8 – Śladowe ilości | orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, makadamia)
|
---|