Witaminy - substancje niezbędne do życia

O tej porze roku często zmagamy się z przemęczeniem, chorobą lub po prostu nie czujemy się najlepiej. Powszechną radą osób z naszego otoczenia jest "Jedz witaminy!". Przyjrzyjmy się więc bliżej temu szerokiemu wachlarzowi naturalnych substancji, które należą do niezbędnych składników pożywienia, mimo że potrzebujemy ich w pozornie niewielkich ilościach.

Definicja

Nie są one źródłem energii ani nie stanowią budulca naszych tkanek. A jednak są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, od układu odpornościowego po metabolizm.

Podział witamin

Witaminy dzielimy na dwie grupy w zależności od rozpuszczalności: rozpuszczalne w wodzie - B, C oraz rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E, K. Witaminy rozpuszczalne w wodzie zazwyczaj nie są w ogóle magazynowane w organizmie, a ich nadmiar wydalany jest z moczem, natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w wątrobie.

Stabilność

Ogólnie rzecz biorąc, witaminy są niestabilnymi składnikami żywności, z których wiele jest w pewnym stopniu wrażliwych na światło i promienie słoneczne, ciepło, wilgotność lub dostęp tlenu. W związku z tym ważne jest właściwe przechowywanie produktów spożywczych oraz delikatny sposób przygotowania technologicznego i kulinarnego.

Niedobór-Nadwyżka: Co nam grozi? 

Niedobór (hipowitaminoza) lub nadmiar (hiperwitaminoza) witamin może powodować szereg powikłań zdrowotnych. Na przykład, niedobór witaminy C został powiązany z depresją, zmianami nastroju, obniżoną odpornością, a długotrwały niedobór wiąże się z chorobą zwaną szkorbutem u dorosłych. W krajach rozwiniętych choroba ta, na którą często cierpią marynarze podczas długich rejsów, jest rzadka. Ale w biednych rejonach Trzeciego Świata nadal się to zdarza.

Weganie mogą być narażeni na niedobór witaminy B12, która znajduje się tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Ci zwolennicy diety roślinnej mogą cierpieć z powodu niedostatecznej produkcji komórek szpiku kostnego, co objawia się bladością skóry, zmęczeniem i zawrotami głowy, a także poważnymi zaburzeniami neurologicznymi. Jeśli nie mamy odpowiedniej podaży witaminy A, jesteśmy narażeni na ryzyko ślepoty. Witamina D, która wspomaga wzrost i mineralizację kości oraz chroni przed osteoporozą w wieku dorosłym, znajduje się głównie w tłustych rybach i wątrobie zwierząt rzeźnych, ale jest również wytwarzana w skórze pod wpływem światła słonecznego.

Dieta ma zasadnicze znaczenie


Z nielicznymi wyjątkami, nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować witamin, dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz. Z tego powodu, w tych czasach stresu, zanieczyszczenia środowiska, nadmiernego spożycia fast foodów i różnych alternatywnych podejść do żywienia, konieczne jest zwiększenie ich spożycia, zwłaszcza poprzez zróżnicowaną dietę i spożywanie pokarmów, które zawierają witaminy naturalnie.

Inną opcją jest stosowanie różnych produktów, które są wzbogacone o te substancje. W tym celu producenci często stosują tzw. premiksy, w których witaminy występują w kombinacjach i ilościach opartych na ich zalecanych dawkach i charakterze docelowej żywności.

To zastosowanie można znaleźć również w produktach AG FOODS. Konkretnie witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E, C można znaleźć w następujących produktach:

  • Kaszki bezglutenowe: Kasza gryczana, kaszka ryżowo-jaglana, kaszka ryżowo-jaglana z bananem
  • Napoje multiwitaminowe z serwatką: Vitamaxima cytryna, pomarańcza, morela, tropic, premium, imbir i rokitnik, jabłko-gruszka; MultiQ śliwka, pomarańcza, mango, jabłko, wiśnia, zachód słońca
  • Napoje kawowe: Cappuccino malinowe
  • Napoje mleczne: Mleczny koktajl jogurtowy - waniliowy, malinowy, morelowy z aloesem
Lenka Jelínková