POBUDZAJĄCA YERBA MATE

ZIELONE ZŁOTO INDIAŃSKIEGO PLEMIENIA GUARANI

Jeden z najbardziej ulubionych napojów Ameryki Południowej, sporządzany z listków piętnastometrowego, wiecznie zielonego drzewa zwanego ostrokrzewem paragwajskim, czyli yerba mate. Drzewo to występuje głównie w krajach Ameryki Południowej (Brazylia, Urugwaj, Paragwaj i Argentyna). Z pewnością zaciekawi Cię pochodzenie słowa mate. Chodzi tutaj o słowo z języka keczua „mati“ co w tłumaczeniu znaczy herbata lub napar.

Z BOTANICZNEGO PUNKTU WIDZENIA

Ostrokrzew jest jedynym rodzajem z rodziny ostrokrzewów, które są wysokimi roślinami dwuliściennymi. Drzewu odpowiada środowisko strumieni i lasów na wysokości 700 m nad poziomem morza. Liście, które zawierają kofeinę, garbniki, teofilinę, witaminy A, B, C i olejki eteryczne, mają kształt jajowaty o szerokości 3-5,5 cm. Liście nazywane są yerba, w tłumaczeniu roślina. Owoc ostrokrzewu to czerwone, okrągłe nasiona o średnicy do 1 cm. W naszych warunkach ostrokrzew możemy uprawiać jako roślinę doniczkową lub przenośną. Uprawa ostrokrzewu stanowiła przez długi czas tajemnicę, dopóki nie odkryto, że nasiona ostrokrzewu muszą przejść przez przewód pokarmowy ptaków.

DLACZEGO PICIE MATE STOPNIOWO ROZSZERZYŁO SIĘ NA CAŁY ŚWIAT?

Stymulujące i wzmacniające działania tej rośliny docenia aż 95 % populacji Paragwaju u Argentyny. Popularność tego napoju w Ameryce Południowej pomogła w jej ekspansji do USA i dalej na cały świat. W Europie napój pojawił się już w XVI wieku, czyli w okresie europejskiej kolonizacji Ameryki Południowej. Jedną z najważniejszych substancji zawartych w ostrokrzewie, która stanowi około 2 % jest kofeina. Innymi substancjami pobudzającymi występującymi w tej roślinie są teofilina i teobromina. Liście zawierają również garbniki, olejki eteryczne, przeciwutleniacze i aminokwasy. Nie można zapominać o minerałach (potas, mangan, żelazo, fosfor, magnez, wapń) i witaminach (A, B, C).

JAK LIŚCIE OSTROKRZEWU PARAGWAJSKIEGO SĄ PRZETWARZANE? 

Liście ostrokrzewu przetwarza się poprzez fermentację i utlenianie w taki sposób, że rolnicy pakują roślinę w worki i pozwalają jej naturalnie fermentować. Proces jest następnie zatrzymywany przez krótkie wystawienie na działanie wysokiej temperatury. Mate jest następnie suszona i mielona, a na koniec ponownie pakowana w worki na okres 12-24 miesięcy dojrzewania.

MATE JAKO RYTUAŁ

Piciu mate towarzyszy rytuał, do którego potrzeba naczynia z wydrążoną tykwą, tzw. kalabasa z wąską szyjką oraz słomka bambusowa lub metalowa, tzw. bombilla. W celu zachowania temperatury kalabasa ma wąską szyjkę, a bombilla poprzez przedziurawienie w spodniej części spełnia funkcję sitka. U nas w obecnym czasie nie, ale w Południowej Ameryce picie mate stanowi kulturalne i obywatelskie wydarzenie. Dla początkujących napój może wydawać się gorzki, dlatego też przygotowuje się do również w wersji schłodzonej z lemoniadą, miodem, cytryną, sokiem owocowym czy też karmelem.

DLA KOGO YERBA MATE JEST NIEWSKAZANA

Podobnie jak jest to u kawy i herbaty, również yerba mate nie powinno spożywać się w dużych ilościach. Rozdrobnione liście Yerba Maté zaleca się w dawce jednej łyżeczki na 250 ml gorącej wody. Nie zaleca się picia Yerba mate na pusty żołądek. W przypadku przedawkowania i długotrwałego stosowania mogą wystąpić nudności i zaburzenia snu. Napój ten nie jest zalecany dla osób z chorobami układu krążenia, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

YERBA MATE NA TIKARO.PL

W naszym produktowym portfolio znajdziesz Yerba mate w nowej odsłonie smakowej Majestic Tea Gruszka & Yerba Mate, wraz z jabłkiem, dziką różą, ostrężyną, cykorią i chlebem świętojańskim. 

Dagmar Lomnická